VisitHorsens
Horsens Marina

48 timer i Horsens - guide til en weekend med by og kultur

Har du to dage til at udforske Horsens? Vi guider til den ultimative weekend med natur og kultur, så du kan få det maksimale ud af din mikroferie.

Tid i naturen er godt for krop og sjæl

Forstil dig en weekend, hvor du har god tid. Hvor du tager dig god tid med familien, kæresten, hunden, kammeraten eller slyngveninden. En weekend, der giver fornyet energi til hverdagens strabadser. En weekend med samvær og snak, oplevelser, udforskning, aktivitet og afslapning. Forestil dig, at du pakker tasken på fredag, tager væk i bare to dage og møder op på arbejde mandag morgen – klar til igen at overtage verden.

Vi har din ryg. Vores guide til en weekend i Horsens er lige det, du har brug for, og det behøver hverken at koste en halv arm, kræve en uges planlægning eller dræne dig for energi.

Dette er vores personlige guide til en formidabel weekend i Horsens og omegn. Tid i naturen er godt for krop og sjæl. Kultur stimulerer hjerte og hjerne. Vi synes, du fortjener begge dele – og du kan faktisk nå det hele på bare 48 timer.

 

Horsens Marina
Bådebro med bøjer ved Horsens Marina

Tog, bus, bil, fly og færge – det er nemt at rejse til Horsens

Uanset hvor du kommer fra, er Horsens en nem by at rejse til. Hvis din tur begynder i København eller Kastrup Lufthavn, kan du køre over Storebæltsbroen i bil og være fremme efter knap tre timer, og kommer du fra Aalborg kan du køre strækningen på under to timer.

Fra Sjælland kan du desuden hvile speeder-foden ombord på den hyggelige Mols-færge til Aarhus, hvorfra der er godt 30 minutters kørsel.

Horsens ligger i hjertet af Danmark og er begunstiget med glimrende bus- og togforbindelser samt motorvej E45, der kører lige forbi. Billund Lufthavn er kun en time væk i lufthavnsbus – og herfra er der afgange til såvel København som til resten af verden.

Dag 1: Store og små oplevelser i by og natur

Byen bugner af museer, kulturoplevelser, lækre restauranter og shoppingmuligheder. Tjek også vores guide til 24 timer i Horsens ud – her finder du vores bedste anbefalinger til en hel dag i centrum af kulturbyen. Er du frisk på at kombinere byoplevelsen med en aktiv tur rundt om Horsens Fjord eller en køretur ud til seværdigheder i nærområdet, så har vi guldkornene til dig i denne guide.

Historier bag mure og pigtråd

Start dagen med at besøge Fængselsmuseet. FÆNGSLET ligger bare 20 minutters gang fra banegården, men det er også nemt at hoppe på en bybus. Det er en speciel oplevelse, der sniger sig helt ind under huden på de fleste. Det gamle Horsens Statsfængsel fungerede som fængsel helt frem til 2006.

I dag er det indrettet som en interaktiv, inddragende museumsoplevelse med personlige og gribende historier om, hvordan det har været at være indsat eller vagt i et dansk fængsel. Bagefter kan du nyde en kop kaffe i Spisehuset 8F og fordøje de mange indtryk.

FÆNGSLET in Horsens from outside with barbed wire on the wall.

Fængselsmuseet

Horsens Marina

Spisehuset 8F

Følg i fodsporene på stor og lille kunst i gadebilledet

Michael Kvium, moderne street art-kunstnere, klassiske bronzeskulptører, Christian Lemmerz og Bjørn Nørgaard – mange har gennem tiden sat sit aftryk på byen.

Det og meget andet fornemmer du, hvis du går en tur gennem gaderne. Når du er på kunst-jagt, kommer du nemlig automatisk til at kigge op og opdage ting, du ellers aldrig ville have lagt mærke til. Vi synes, det er en fantastisk måde at aktivere nysgerrighed og opmærksomhed på.

Horsens Kommune og Horsens Kunstmuseum har lavet en guide til, hvilke skulpturer og street art-værker du kan opleve i Horsens, og hvor du finder dem. Guiden er gratis, og du kan hente et fysisk eksemplar på Horsens Kunstmuseum eller i vores turistinformation på FÆNGSLET.

Alternativ til dig med børn: Vandpjask og afslapning i Horsens’ badeland

Har du børn med, som ikke har tålmodighed til at gå rundt og kigge på gadekunst, så har vi det perfekte alternativ. I Aqua Forum kan de små poder pjaske, rutsje, springe og lege, og du kan måske endda få en ledig stund til at få rørt musklerne i motionsbassinet eller afspændt muskler og tankemylder i spa, sauna eller dampbad. 

Du kunne også slå et smut forbi Horsens Bibliotek, som ligger meget centralt i byen. Lån en bog til turen eller fang et af de mange gratis arrangementer, som afholdes hver uge. Vidste du, at du kan låne en bog i Horsens og aflevere den på et hvilket som helst andet dansk folkebibliotek? Ingen grund til at løbe tør for bøger på ferien!

Dreng svømmer i Aqua Forum i Horsens

Aqua Forum

Horsens Bibliotek

Natur, luft og luksus

Efter en oplevelsesrig formiddag i byen er det tid til at se, hvad der sker uden for bygrænsen. Hvis vejret er til det, er det oplagt at låne en gratis bycykel, som står rundt omkring i byen – bl.a. ved FÆNGSLET, Horsens Kunstmuseum og shoppingcentret bytorvHORSENS i gågaden Søndergade.

Hvem elsker ikke at spise frokost i naturen? En smuk udsigt sætter gang i sanserne, og alting smager bedre. Tag en sandwich med inde fra byen eller vælg det lidt mere luksuriøse og komfortable alternativ: en økologisk frokost hos Griffenfelds - Stensballegaard golfrestaurant med en overdådig udsigt over fjorden, skov og golfbaner. Stensballegaard Golfklub ligger knap 7 km øst for Horsens, nord for fjorden. Ud over at være et stjernesmukt sted at nyde en frokost, så ligger de faktisk også i top, hvad angår golfklubber i Danmark. Selv uøvede golfspillere kan nemt få lyst til at svinge golfkøllen her, hvilket der heldigvis er rigeligt plads til.

Se også: Golf i Horsens

Rundt om Horsens Fjord

Når alle er mætte og tilfredse, går turen ned til fjorden. Efter en lille cykel- eller køretur på små 2 km rammer du Husodde Strand og Horsens City Camping, hvor du kan spille minigolf, nyde stranden eller måske leje en havkajak og tage en tur på fjorden. Udenfor sæson er det et smukt sted til en vandretur eller en cykeltur – også her er der mulighed for at leje cykler.

Se også: Vandre- og cykelruter

Bonus: Lige i nærheden ligger det fredede naturområde ved Sondrup og Brigsted, hvor du finder fantastisk fugleliv, labyrintagtige stisystemer og ikke mindst udsigtspunktet Udsigtshøjene – den bedste udsigt over Horsens Fjord.

Alternativt kan du køre syd om fjorden og besøge Glud Museum på vejen til havnebyen Snaptun. Fra Snaptun er der blot en times færgefart til Endelave – den lille ø på bare 13,2 kvadratkilometer, hvor du kan opleve vilde kaniner, sæler, fredfyldt ø-stemning og krystalklart vand.

Vi må nok indrømme, at alt dette bliver svært at nå på én dag. Men så må du vælge en favorit og komme tilbage efter mere en anden gang.

Badegæster ved Husodde Strand i Horsens

Husodde Strand

Udsigtshøjene

Fantastiske madoplevelser

Dagen er gået med masser af indtryk og oplevelser. Nu er det tid til at slappe af. Kan du mærke roen sænke sig? Du skal have noget godt at spise, og der er en masse at vælge imellem. Slut for eksempel af med økologisk middag og en Gin & Tonic hos Gasfabrikken – lavet på deres egen økologiske gin.

Overnat i historiske omgivelser

Overnat i historiske omgivelser hos Scandic Bygholm Park, som har til huse i en herregård fra 1775, eller sov i det hyggelige Teaterhotellet i hjertet af byen. Du kan endda bo i et gammelt palæ i det nyrestaurerede Jørgensens Hotel midt på gågaden. Horsens og omegn rummer et væld af forskellige slags overnatningsmuligheder, så vi synes, du skal vælge det, der passer til lige præcis dit sovehjerte.

Dag 2

På vandretur til bjergtagende natur med historisk islæt

Start turen med at køre til Klostermølle. Der, hvor Gudenåen løber ud i Mossø, ligger det gamle træsliberi og papirfabrikken, som brændte i 1974. I Middelalderen lå her et benediktinerkloster, hvis fundament senere blev skjult under Klostermølles bygninger.

Foruden munkenes 1,3 km lange møllekanal, som i dag er en smuk vandrerute, skal du besøge stedet for sin hyggelige og historiske mølle-idyl. I de gamle bygninger finder du en lille udstilling bestående af plancher og fortællinger samt lyde og stemning fra tiden, hvor møllen var aktiv. Der er gratis adgang til alle bygninger og udstillinger.

Herfra fører flere stier til Sukkertoppen, som rejser sig 108 m over havets overflade med en storslået udsigt over Gudenådalen. Sukkertoppen er opkaldt efter sit hvide sukkerlignende kvartssand. I dag er der græs, der kan holde på sandet, men toppen af bakken er holdt uden for mange træer. På den måde kan man se ud i mange retninger, og udsigten er fantastisk.

Den store bakke var velegnet som udsigtspost i krigstid, og arkæologer har fundet spor efter et mindre forsvarsanlæg fra vikingetiden på sydvestsiden af bakketoppen. Der er smuk udsigt over Mossø og Klosterkær, Danmarks største indlandsdelta, dannet af sand og mudder fra Gudenåen.

Se også: Naturoplevelser

Herfra fører flere stier til Sukkertoppen, som rejser sig 108 m over havets overflade med en storslået udsigt over Gudenådalen. Sukkertoppen er opkaldt efter sit hvide sukkerlignende kvartssand. I dag er der græs, der kan holde på sandet, men træer er der ikke mange af på toppen af bakken. Du kan derfor spejde i mange retninger, og udsigten er fantastisk.

Den høje bakke var velegnet som udsigtspost i krigstid, og arkæologer har fundet spor efter et mindre forsvarsanlæg fra vikingetiden på sydvestsiden af bakketoppen. Der er smuk udsigt over Mossø og Klosterkær, Danmarks største indlandsdelta, dannet af sand og mudder fra Gudenåen.
 

Hop ombord i historien

Faktisk befinder du dig nu meget tæt på den gamle stationsby Bryrup. Det er derfor helt oplagt at tage en den 5 km lange tur med veterantoget på Bryrup-Vrads Veteranbane – en unik oplevelse, som du med garanti ikke finder andre steder. Banen drives af lokale tog-entusiaster, og voksne kan komme tur/retur for under 100 kr. Se den opdaterede køreplan her.

Frokost i det grønne

Efter formiddagens traveture og veteranbanekørsel vil det være godt med lidt til ganen. I nærheden ligger to fortrinlige steder. Vi anbefaler at køre godt 10 kilometer til den superhyggelige restaurant Det Lille Røgeri og enten bestille et stjerneskud med friske rejer og hjemmerøget laks på stedet eller tage en sandwich med videre. Sandwiches og andre lækkerier kan du også købe hos Sdr. Vissing Torvehal.

Eftermiddag
Historiefortælling i nye højder

Den gamle jernbanestrækning gik i gamle dage hele vejen fra Bryrup til Horsens. I dag ligger Naturstien Horsens-Silkeborg på samme strækning – det samme med Den Genfundne Bro, en af de absolut smukkeste attraktioner i området i dag.

Den gamle jernbanebro blev gravet fri i 2014 efter at have ligget skjult i en dæmning i 85 år. Broen blev bygget i 1899 og var dengang den højeste bro i norden. Hele 15 meter over Gudenåen.

Konstruktionen er dog stadig enestående i dag og smukt placeret i en lysning i skoven med åen brusende langt under sig. Vi anbefaler at holde en lille pause her og betragte værket fra en af de opstillede bænke.

Hvis du kommer på den rigtige dag, er der også guidede ture ved Den Genfundne Bro. En rundtur med fortæller varer 1-1,5 time og er ganske gratis.

Er du til naturoplevelser fra hesteryg? Prøv Fuglsang rideture tilbyder ture på islandske heste.

Aften
Spis og sov i lokale og omgivelser

Når en hel weekend snart er gået med masser af kultur og især natur, synes vi, at du bør tage en sidste overnatning med. Det er skønt at slippe for at køre om aftenen og bare kunne dratte om i en redt seng.

Du har masser af muligheder for overnatning – både inde i Horsens og ude i Brædstrup-området. Det familieejede Hotel Pejsegården er et superhyggeligt hotel med masser af forskellige aktiviteter og tilmed en rigtig fin restaurant. Elite Camp Vestbirk ligger også lige i nærheden, og det er især et skønt sted om sommeren. Hvis du har lyst til at sove tæt på kysten, så er der masser af stemningsfulde feriehuse langs østkysten både syd og nord for Horsens.

Lige i nærheden ligger i øvrigt den fine badesø, Ring Sø, hvor du jo lige kunne tage en morgendukkert, inden turen går hjem igen.

Er du kun i Horsens i ét døgn?

Horsens Marina

24 timer i Horsens